torsdag 26 mars 2009

Varför vi inte bygger drömhuset...eller..


Att få möjligheten att bygga ett hus precis som man vill måste ändå vara bland det lyxigaste man kan göra i livet - att utforma varenda vrå precis så som man vill ha det. Jag känner mig verkligen salig över att få möjligheten att göra det även om det bara är ett fritidshus. Visst är det en väldig massa jobb och slit för att få till det men än har jag inte tappat modet. Det är första huset jag är med och utformar så jag känner ännu inte till alla gropar vi kan falla i.

När man ser huset på ritningen ser det ganska ordinärt och en aning trist ut. Inga roliga detaljer såsom vackra spröjsade fönster, härliga glasade verandor eller snickarglädje, dvs så som mitt drömhus ser ut. När vi väl satt där med penna och papper och skulle skissa upp vårt sommarboende så var det inte det drömhuset jag såg i mitt inre. Det första jag tänkte på var de erfarenheter jag gjort av andra hus och lägenheter under mitt liv.

T.ex. som när jag bodde i en vacker sekelskiftsvilla där jag hade tvättstugan i källaren och sovrummen på övervåningen. Som jag hatade detta eviga rännande i trapporna. Då lovade jag mig själv att alltid ha tvättmaskinen nära sovrum, sängar och garderober.

Spröjsade fönster
Efter ett tag flyttade jag till en gammal charmig våning på Söder. Högt till tak, vinklar och vrår och stora spröjsade fönster med djupa fönsternischer. Visst är det fint och charmigt och speciellt men att putsa dessa fönster... suck....De första åren kämpade jag på med ruta för ruta - 32 st x 2 (in och utsida) - med en liten trasa. Till slut gav jag upp. När solstrålarna inte längre hittade in var det dags att ringa fönsterputsaren. Vad skönt att lämna alla dessa små rutor till honom och sen bara komma hem och njuta av resultatet. Efter det har jag aldrig mer putsat fönster med spröjs men en extra kostnad har jag fått ett par gånger om året. Valet av fönster var således enkelt. Inget spröjs och inga delningsbara rutor. Bara två sidor att pusta. När jag sen insåg att jag inte behöver hänga som en apa när jag putsar fönstren för att de är vridbara, då var valet givet. Givetvis var U-värdet viktigt eftersom vi eftersträvar ett så energisnålt hus som möjligt.


Snickarglädje
När jag åker genom ett villaområde och ser hus med vackra fasader och snirklig snickarglädje så tycker jag att det är så fint. Snickarglädje är oerhört romantiskt och vackert och gör att huset blir som ett smycke bland alla andra. Mitt drömhus har massor med snickarglädje och vackra fönster. Huset vi bygger har inga charmdetaljer men det finns en förklaring:


Förklaringen är måla. Det är så trist att skrapa och måla, klättra och svära utefter husväggar. Det är bland det värsta jag vet. När jag är ledig, vill jag lata mig och umgås med mina barn, vänner och bekanta. Jag tänker på de somrar jag stått och skrapat och målat snickarglädje när alla andra gått för att bada eller åkt iväg på något annat kul. Därför blir det en lättskött och snabbmålad fasad. Jag får nöja míg med att beundra vackra hus och vara tacksam att någon orkar underhålla huset så att sådana som jag kan njuta.

Stora sovrum
När det var dags att planera vårt drömhus, började jag med sovrummen. Aldrig har jag varit med om att jag använt sovrummet till något annat än att sova i såvida det inte har varit ett kombinerat arbetsrum/sovrum. En säng och två sängbord det är det enda som behöver få plats. Ingen gillar att bara vara i sitt rum - möjligen med undantag för vissa tonåringar.

Allrum
Däremot gillar jag sociala ytor för alla möjliga aktiviteter. I det här huset fick jag exakt det jag önskade. Ett allrum på undervåningen för lugnt umgänge - att kunna slå sig ner i en skön soffa eller fåtölj och bara koppla av. Sedan ett stort allrum på övervåningen där det finns plats för golvsittande och tv-spelande ungar, ett stort bord med bra belysning för spel och lek. En stor härlig soffa för TV-tittande. Kan det bli bättre...??


Köket
Öppen planlösning är det många som vill ha och visst ser det läckert ut men hur bra är det? Jag tycker att det är superfint varje gång jag kommer hem till någon som har det men tyvärr så kan jag inte låta bli att bli lite praktisk även här. Det första som irriterar mig är matos. Oset har en otrolig förmåga att hamna överallt i köket som en kletig gegga och när någon bränner mat vid spisen....huuuu... Att behöva torka matos i ett rum till har jag ingen lust med. Även socialt sett så umgås man olika i olika rum. Ibland är det trevligt att sitta runt soffbordet och prata. En annan gång hamnar man vid köksbordet och ibland sitter några i soffan och några runt köksbordet. Det är som om man pratar om olika saker beroende på var man sitter. Jag har dock inga vetenskapliga belägg för det. Sen har vi klassikern att alla sitter i vardagsrummet och någon går in i köket. Till slut är alla i köket.
Att ha öppen planlösning när man har gäster på middag gör lätt att man känner behov av att diska medan gästerna umgås för att de ska slippa se röran vid köksbänken.

Tvättstuga
Ska vi ha någon eller inte...? En tvättstuga med groventré kändes väldigt frestande men då kom minnet tillbaka från huset med tvättstugan i källaren. Det fanns en trädgårdsingång till tvättstugan. Den användes av alla barn och vuxna med leriga skor. När jag gick ner för att tvätta fick jag börja med att skura golvet. En vit trasmatta trodde jag skulle göra susen men det hjälpte föga. Därmed blev en skräpig och smutsig tvättstuga ett sovrum istället.

Gäststuga/gästrum
Övernattande gäster är svårt att undvika när man har ett fritidshus på landet. Vad gör man med dom? Det vanligaste är väl en gäststuga. Hur brukar det vara när jag själv åker och hälsar på folk på sommaren och bor i deras gäststugor? Oftast är det väldigt mysigt och trevligt men det kan vara lite rå luft i stugorna och inte heller är det så kul att tassa in och ut genom ytterdörren för att gå på toa. Vi satsar alltså på två små gästrum på övervåningen istället. Vårt lilla fritidshus kommer därmed att ha fem sovrum. Vi får bygga en stuga på högst 40 kvm på tomten och det får istället bli en snickarverkstad där vi kan måla fixa och göra pyssliga saker.

Takkupa/ takfönster
Gavelfönster på övervåningen är självklart men det kändes trist att inte kunna se den vackra utsikten vi har på baksidan. Lösningen blev en väl tilltagen takkupa.
Det visade sig vara en besvärlig konstruktion och när jag sen såg den på ritningen tyckte jag att den blev ful men eftersom jag kände att det var viktigt att få dessa fönster så fick den väl vara ful då. Njae. En vaken kille från Hudikhus frågar om jag inte kan tänka mig takfönster istället? -Nej, var min första reaktion, varför ha fönster och titta på himlen när jag vill se utsikten. Då berättade han om ett takfönster som blir balkong när man öppnar det. Skeptisk var jag men kollade ändå Velux hemsida och blev genast frälst. Det blir mer utsikt från flera nivåer i rummet. Sen är det fiffigt med balkong.

Grunden
Att veta vilken grund man ska ha är inte lätt. Alla har åsikter och tycker att just den åsikten är bäst. Själv hade vi ingen aning om annat än att en torpargrund från 70-talet är inget alternativ. Jag har nu läst och läst om alla grundtyper som finns. Jag har lyssnat på såväl proffs som amatörer och kommit fram till att den bästa grunden är en plintgrund. Varför, ska jag skriva om i ett annat inlägg.
Jag tror att vi bygger ett drömhus i alla fall......Tack för att ni orkade läsa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar