tisdag 2 juni 2009

Månling av fasaden fortsätter

Måla vitt och måla rött nu är äntligen allt målat inför taklyft. Vindskivorna var knepiga att måla för ytan är ohyvlad och färgen är som klister. Det gick väldigt segt och hela tiden var man tvungen att hålla koll på vädret för färgen behövde 24 timmar på sig att torka och då fick det inte regna men vi hann. Färgen vi använder är Alcro Bestå till allt det vita som egentligen är bruten vit. Sen målar vi fasaden med Falurödfärg ljusröd.
Bruten vit
Bruten vit ser helt vit ut det är svårt att se någon skillnad i dagsljus. I kvällsljus syns skillnaden mer. Våra vita foder får en varmare känsla än om vi använt bara vitt som blir mer lysande i blått. Våra fönster är fabriksmålade och de använder alltid bruten vit vilket gör att att om vi skulle måla fodren vita så skulle fönstrens vita färg se lite gulaktig ut.

Faluröd ljusröd
Vad ska man måla fasaden med egentligen... Alla har åsikter och tycker så mycket. Tillslut var det bara att tänka själv. Huset blev rött för att det passar ett hus som ligger ute på landsbyggden i en småhusmiljö. Dom flesta husen runtomkring oss är röda och blir också vårt hus rött så får vi lite av en Bullerbykänsla på vår gatstump. Faluröd med grön dörr är äkta Roslagen och det tycker jag är kul att ta vara på. Att det blev ljusröd och inte röd beror på att vi tycker att den ljusröda är finare. Den är varmare och är egentligen den ursprungliga faluröda färgen.
Fördelar:
Vacker på fasaden, lätt att måla, billigare att köpa, kräver bara två strykningar och inget pyssel med olja på ändträn, lätt att måla om,bara borsta fasaden ren och måla igen.
Nackdelar: Efter några år fäller den färg från fasaden, sydsidan kan behöva målas om efter bara några få år. Kostnaden för målning under 15 år är minst lika mycket om inte mer med Faluröd än om vi valt en annan färg som man inte behöver måla om så ofta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar